Arbeidsrettet rehabilitering

Vårt frivillige arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske helseproblemer, bygger på grunnleggende menneskelige behov. Alle trenger vi å bli sett, hørt, være til nytte, tilhøre et fellesskap og mestre oppgaver som må løses. Hos oss er det medlemmer og ansatte som sammen driver et kunnskapsbasert og arbeidsrettet rehabiliteringstilbud.

Vi inspirerer, støtter og motiverer medlemmer til aktiv samfunnsdeltakelse, studier og ordinær jobb. Samtidig er vårt arbeidsfellesskap et godt tilbud for deg som ikke kan ha ordinær jobb av helsemessige grunner.

Fontenehuset Arendal kan brukes samtidig, etter eller mens man venter på behandling.

Henvisning trengs ikke

Ingen søknadsprosess, ingen journal etterspørres.

Folk er frivillige medlemmer

Ingen kalles klienter, brukere eller pasienter.
Her er fokuset arbeid og fellesskap

En arbeidsorientert dag for deg

Du deltar etter dagsform og egne ønsker. Når du er klar kan du få støtte til å komme ut i ordinært arbeid eller studier.

Ingen tidsbegrensning

Bruk fontenehuset fulltid, deltid eller samtidig med jobb, behandling og lignende.

Fontenehusmodellen virker

Dette er en velutprøvd og anerkjent modell med internasjonal utbredelse. Det finnes i dag over 350 Fontenehus i verden, fordelt på over 30 land i alle verdensdeler.
Mer om effekt finner du her.

Livssynsnøytralt og politisk uavhengig

Her er du velkommen, uansett kjønn, legning, helseutfordring eller livssituasjon.

Med arbeid både som metode og mål

Vi har arbeid både som mål og metode. Fordi arbeid er et gode, for de aller fleste. Fordi arbeid gir status, identitet, tilhørighet, inntekt og bedre helse. Fordi arbeid gir bedre liv. Fordi de fleste medlemmene ønsker seg en vanlig jobb. Fordi det frivillige arbeidet hos oss gir struktur på hverdagen og innhold i livet. Organiseringen av hverdagen på fontenehuset legger til rette for at alle kan inkluderes i et trygt arbeidsfellesskap.

Gjennom samarbeidet om den daglige driften utvikles relasjoner mellom medlemmer og ansatte som inspirer og motiverer folk til å sette seg nye mål i livet – ikke bare når det gjelder utdanning og arbeid, men også når det gjelder aktiv deltakelse i samfunnfunnet for øvrig, med venner, kolleger og familie. Fordi medlemmer har en sentral rolle i driften av fontenehus, er virksomheten organisert på en måte som tar hensyn til medlemmenes ulike ønsker, behov og dagsform.

Ny giv for arbeid som medisin

Alt for mange psykisk syke har alt for lenge, i alt for stor grad og alt for tidlig i livet, blitt ekskludert fra arbeidslivet. Psykiatrien har i for liten grad inkludert arbeid og studier i behandlingen, og de arbeidsrettede tiltakene NAV har brukt har ikke virket i tråd med hensikten. Til tross for mange år med godt arbeidsmarked og høyt ressursforbruk kan vi ikke vise til bedre arbeidsinkluderingsresultater enn andre land.

I følge internasjonal forskning vil om lag like mange ha fordeler av å delta i arbeidslivet. Heldigvis har NAV nå innsett at noe må gjøres. Ny kunnskap om arbeidsinkludering skal tas i bruk og NAV vil ta større ansvar for arbeidsinkluderingstiltak i egen regi. Ordinære arbeidsplasser skal brukes som treningsarena – og deltakere og arbeidsgivere skal få oppfølging på arbeidsplassen. Vi har stor tro på at mye positivt vil skje når det gjelder arbeid og psykisk helse i løpet av de nærmeste årene. Fontenehus kan bli en utviklingsarena for bedre samarbeid mellom helse og NAV. Fontenehus har, som frivillig ideell virksomhet, muligheter og handlingsrom offentlige helse- og velferdstilbud ikke har. På fontenehus får medlemmer anledning til selv å ta styringen på egen rehabilitering – og fontenehusene legger forholdene til rette for samtidig oppfølging av rehabilitering, behandling, arbeidsforberedende aktiviteter og vanlig jobb og studier.

Samtidig rehabilitering og arbeidsinkludering

Vår styrke er at den støtten den enkelte får i sin egen rehabiliteringsprosess skjer gjennom deltakelse i et frivillig arbeidsfellesskap hvor det utvikles relasjoner som skaper trygghet og bygger selvtillit, som inspirer og motiverer. Arbeid er både metode og mål. De som vil, får støtte med jobb og utdanning. De som trenger tid til å bygge mot, før jobb blir aktuelt, og de som grunnet sin helsesituasjon ikke kan jobbe, får ta del i et frivillig helsebringende arbeidsfellesskap.

Hos oss får man støtte på mange av livets områder. Trenger du hjelp til å få oversikt over økonomiske forhold kan du få støtte til det. Har du utfordringer med boligforhold – kan du få støtte og hjelp til finne ut av det.

Vi bygger broer og tetter hull mellom helse og nav og skole, mellom kommune og spesialisthelsetjenester. 

Det trengs hverken vedtak eller henvisning for å bli medlem. Det frivillige arbeidsfellesskapet inspirer mange som har meldt seg ut av arbeidslivet til igjen å prøve seg i en vanlig jobb.